Babymatras.net

De nummer een website van Nederland over babymatrassen!

Foto door Suke Tran op Unsplash

Welke vulling voor een babymatras?

Door Sarah Wagener op 5 augustus 2019

Een babymatras mag niet te hard, maar zeker ook niet te zacht zijn. Een goede babymatras is veerkrachtig en ondersteunt het lichaam van je kleintje perfect. Dit is niet alleen belangrijk om comfortabel te slapen, maar ook voor de lichamelijke ontwikkeling van je kleintje.

Op de markt van babymatrassen zijn er heel wat soorten te verkrijgen.

  • Babymatrassen met een vulling van polyether

Heel wat babymatrassen hebben een vulling van polyether. Dit materiaal is eigenlijk een soort schuim en bestaat in verschillende kwaliteiten, elk met hun specifieke eigenschappen. Bij deze verschillende soorten polyether matrassen gaat het vooral om de dichtheid van het schuim. Hoewel heel wat babymatrassen van polyether zijn, is dit eigenlijk niet zo’n ideaal materiaal. Matrassen van PE-schuim ventileren weinig en kunnen op sommige plaatsen gaan doorliggen. Deze matrassen zijn meestal wel goedkoop in aankoop.

  • Babymatrassen met een vulling van traagschuim

Traagschuim is eigenlijk een variant op polyether. Deze vulling wordt ook vaak memory foam of visco-elastisch schuim genoemd. Het voordeel van deze vulling is dat deze reageert op lichaamswarmte en zich perfect kan aanpassen aan het lichaam. Op een matras van traagschuim voelt men dan ook geen drukpunten. Deze vulling reageert heel langzaam – vandaar de naam traagschuim – op lichaamsgewicht en neemt heel langzaam zijn originele vorm weer aan. De grote nadelen van deze vulling is dat deze niet ventileert en lichaamswarmte vasthoudt. Voor een babymatras wordt traagschuim afgeraden want het is net oververhitting die een mogelijke oorzaak is van wiegendood.

  • Babymatrassen met een vulling van koudschuim

Eigenlijk is koudschuim de ideale vulling voor een babymatras. Koudschuim heeft een open celstructuur waardoor dit heel veerkrachtig is, goed ventileert en vochtdoorlatend is. Een matras met een vulling van koudschuim voelt meestal – inderdaad – koel aan. Koudschuim bestaat in verschillende kwaliteiten en wordt meestal gecombineerd met andere materialen. Een van de grote voordelen van een matras met een vulling van koudschuim is dat deze jarenlang perfect zijn vorm behoudt. Het nadeel is de prijs. Een matras van koudschuim is een van de duurdere matrassen.

  • Babymatrassen met een pocketvering vulling

Veel volwassenen zweren bij een pocketvering matras. En inderdaad, zo’n matras ligt comfortabel, ventileert goed en is vochtdoorlatend. Een matras met pocketvering is ideaal voor volwassenen, maar zo’n kleintje heeft door zijn geringe gewicht echt geen pocketvering matras nodig.

Tot slot

Elke matrasvulling heeft zijn voor- en nadelen. Als je gebonden bent aan een bepaald budget, dan is een goede matras met een polyether vulling heel geschikt voor je kleintje. Wil je gerust wat meer geld besteden aan een babymatras, dan kun je net zo goed voor een matras met een vulling van koudschuim gaan. Een babymatras van traagschuim koop je beter niet.

Sarah Wagener

De juiste matras voor haar baby te vinden bleek een heel gepuzzel. Om dit voor andere ouders te besparen heeft ze deze blog opgericht.