Babymatras.net

De nummer een website van Nederland over babymatrassen!

Foto door Fé Ngô op Unsplash

Is een babymatras nodig?

Door Sarah Wagener op 5 augustus 2019

Als je als volwassene genoten hebt van een goede nachtrust voel je je fitter en kun je er weer met volle moed tegenaan. En dat is bij kinderen niet anders. Baby’s en peuters die comfortabel slapen zullen veel vrolijker door hun prille leventje gaan.

Wat gebeurt er tijdens het slapen?

Eigenlijk is rust net zo belangrijk als gezond eten en voldoende bewegen. Tijdens het slapen herstelt je lichaam zich fysiek en mentaal. Je spieren ontspannen zich, lichaamscellen worden hersteld en je energie wordt weer op peil gebracht. Je hersenen verwerken tijdens het slapen alle indrukken die je in de loop van de dag hebt opgedaan zodat je je de volgende dag ook mentaal uitgerust voelt.

Ook voor baby’s en kinderen is het heel belangrijk dat ze voldoende rust krijgen. Zo’n kleintjes hebben trouwens veel meer rust nodig dan volwassenen omdat ze nog in volle groei zijn. Als kinderen slapen wordt er een groeihormoon (somatotropine) afgescheiden. Dit hormoon zorgt ervoor dat kinderen kunnen groeien en dat cellen zich kunnen herstellen.

Ook in de hersenen gebeurt heel wat als kinderen slapen. Net als volwassenen verwerken kinderen tijdens hun slaap de gebeurtenissen en alle informatie van de voorbije dag (of de voorbije periode waarin ze wakker waren). En voor baby’s en peuters is dit heel wat. Alles in deze grote wereld is voor hen immers nieuw, dus je kunt je wel voorstellen hoeveel deze kleine hersentjes te verwerken krijgen.

Kinderen die niet voldoende slapen worden sneller en vaker ziek. Dat komt omdat een goede nachtrust bijdraagt aan een sterker immuunsysteem.

Hoe slaapt een kind comfortabel?

Een baby of peuter die uitgeput is, kan overal in slaap vallen. Dit betekent echter niet dat zo’n kleintje dan ook comfortabel slaapt en dat zijn lichaam en hersenen voldoende rusten.

Slapen doen kinderen het best in een vertrouwde omgeving, zoals hun eigen kamer. Daar voelen ze zich veilig en rustig, wat bijdraagt aan een goede rust. Sommige kinderen slapen het best op een plaats waar het heel stil is, andere kinderen hebben graag wat achtergrondgeluiden om in slaap te vallen of zien graag nog een beetje licht.

Een vast slaapritueel kan ook bijdragen aan een goede (nacht)rust van je kleintje. Nog wat drinken, een extra knuffel van mama of papa of een verhaaltje voor het slapengaan zal je kleintje op een rustige manier naar dromenland brengen.

En dan rest natuurlijk ook nog het bedje en de matras. Een baby kan je overdag gerust in een wiegje laten slapen. Zo’n kleintje trekt zich van niet veel dingen aan en kan gerust doorslapen ook als er wat achtergrondgeluiden zijn. ’s Nachts laat je een baby wel beter in zijn eigen bedje en in zijn eigen kamertje slapen. Vanaf een maand of drie leg je je baby ook overdag beter in zijn bedje.

Naast een bedje is ook een goede babymatras belangrijk om je kleintje comfortabel van zijn rust te laten genieten. Een babymatras mag niet te hard, maar zeker ook niet te zacht zijn. Zo’n kleintje heeft immers heel wat ondersteuning nodig. Daarnaast zorgt een goede babymatras ook voor de nodige ventilatie en is deze vochtdoorlatend. Omwille van hygiënische redenen is het heel interessant als je de hoes van de matras er kunt afnemen om te wassen. Een goede babymatras is een van de nuttigste baby-en kinderartikelen die je als toekomstige ouders kunt kopen.

Tot slot

Als je er even bij stilstaat hoeveel tijd een baby en een peuter in bed doorbrengen en hoe belangrijk het is dat ze op een comfortabele manier slapen, dan is een babymatras echt wel nodig.

Sarah Wagener

De juiste matras voor haar baby te vinden bleek een heel gepuzzel. Om dit voor andere ouders te besparen heeft ze deze blog opgericht.